Mesosys linija proizvoda je napravljena bez ovih pet grupa najčešćih sastojaka kozmetike koje treba izbegavati:

Metil, etil, propil, butil parabeni (Methyl, Propyl, Butyl, Ethyl-paraben) koristi se u kozmetici za produžetak roka trajanja proizvoda kao najjeftiniji konzervans protiv mikroba. U širokoj su upotrebi iako je poznata njihova toksičnost. Organizam ih prepoznaje kao ženski hormon estrogen i kao takvi dovode do poremećaja endokrinog sistema. Često su uzročnik osipa i alergijskih reakcija, a postoje i istraživanja koja ih povezuju sa tumorom dojke kod žena.

Veštačke boje (Color Pigments) se proizvode od katrana, sadrže soli teških metala, izazivaju osetljivost i iritacije kože. Studije na životinjama su pokazale da je veliki procenat ovih boja kancerogen.

Veštački mirisi (Fragnance) – pod ovim imenom se krije skoro 4000 mogućih hemikalija, od kojih su mnoge toksične ili čak kancerogene. Veštački mirisi su odgovorni za alergijske reakcije, glavobolje i vrtoglavicu, a mogu uticati i na promene ponašanja pa čak i izazvati depresiju.

Mineralno ulje (Mineral Oil) – nus proizvod nafte koji oblaže kožu kao plastična folija zatvarajući pore. Ometa kožu da prirodno eliminiše toksine, dovodi do pojave akni i drugih problema kože. Dovodi do preranog starenja kože.

Alkohol, Izopropil (Alcohol, Isopropyl) – izuzetno isušuje kožu, uklanja prirodnu zaštitnu barijeru kože i čini kožu podložnu dejstvu bakterija, gljivica i virusa. Proizvodi se od propilena, derivata nafte, i nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima, proizvodima za kosu, dezinfekcionim sredstvima i sl. Može imati ulogu „prenosioca“ drugih štetnih hemikalija u kožu. Prema navodima Consumer Dictionary of Cosmetic-a može izazvati glavobolje, mučnine, vrtoglavicu.